środa, 16 października 2024

Warsztaty kulinarne Małe Kuchciki Zdrowia - podsumowanie

Za nami ostatnie już wrześniowe warsztaty kulinarne, na których dzieci wyciskały pełne witamin soki. Z pełnym zaangażowaniem i jeszcze większym apetytem.

Dzięki dofinanswaniu ze środków programu "Działaj Lokalnie" Polsko- Amerykańskiej Fundacji Wolności zrealizowanej przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Fundację Sztuki ,Przygody i Przyjemności ARTS mieliśmy możliwość przeprowadzić Warsztaty kulinarne Małe Kuchciki Zdrowia dla przedszkolaków.

W ramach programu zrealizowaliśmy 12 warsztatów, które poprowadzili przeróżni goście - zawodowi kucharze, panie z koła gospodyń, rodzice i dziadkowie. Gotowaliśmy, piekliśmy, kroiliśmy, mieszaliśmy, wyciskaliśmy, czerpaliśmy z garściami co smaczne i zdrowe. Oprócz gotowania dzieci mogły tworzyć swoje własne książki kucharskie. Projekt dobiegł końca ale wierzymy, że to dopiero początek kulinarnej przygody w naszej placówce.  



poniedziałek, 30 września 2024

Warsztaty kulinarne Małe Kuchciki Zdrowia - 12 -

Za nami ostatnie warsztaty Małych Kuchcików Zdrowia. Dziś pod czujnym okiem zawodowego kucharza robiliśmy różne soki: 

📌 Soki: 

Składniki: 

  • jabłka
  • pomarańcze 
  • cytryna
  • granat
  • gruszka
  • seler naciowy
  • marchewka

Wyciśnij z ulubionych owoców i warzyw sok i komponuj swoje ulubione mieszanki smakowe. 


📌 Domowe żelki: 

Składniki:

  • 100ml dowolnego soku owocowego
  • 6 łyżeczek żelatyny 
  • 1- 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:


Żelatynę wsypać do niedużego garnka. Zalać sokiem owocowym i pozostawić na 5- 10min, do napęcznienia. Następnie dodać sok z cytryny i podgrzewać mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Całość rozlać do sylikonowych foremek, pozostawić do ostygnięcia i następnie wstawić do lodówki. Gdy płyn stężeje żelki są gotowe do zjedzenia. 



______________________________

Projekt dofinansowano ze środków programu "Działaj Lokalnie" Polsko- Amerykańskiej Fundacji Wolności zrealizowanej przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Fundację Sztuki ,Przygody i Przyjemności ARTS!

czwartek, 26 września 2024

Warsztaty kulinarne Małe Kuchciki Zdrowia - 11 -

Nasze warsztaty Małych Kuchcików Zdrowia dobiegają do końca. Dziś pod czujnym okiem zawodowego kucharza poznaliśmy przepis na pyszną zupę krem z cukinii. . 

📌 Zupa krem z cukinii 

Składniki: 

  • cebula
  • 2 cukinie
  • łyżka masła
  • bulion warzywny lub woda 1,5 l
  • serek topiony 80 g
  • grzanki lub groszek ptysiowy 
  • kiełki
  • sól, pieprz 

Przepis: 

W garnku roztopić masło dodać pokrojoną w kostkę cebulkę  warzywa i podsmażać około 5 minut na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać pokrojoną cukinię, chwilę podsmażyć. Warzywa zalać bulionem lub wodą i chwile pogotować. pod koniec gotowania dodać serek topiony. Zblendować na krem i doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami, ulubionymi kiełkami. 




📌 Herbata z imbirem 

Składniki: 

  • herbata
  • imbir
  • miód
  • sok z pomarańczy lub jabłek. 
  • 2 szklanki wody 

Przepis: 

W garnku zagotuj kawałek imbiru z wodą i gotuj ok. 10 min. W szklance zaparz herbatę. Napar z imbirem przecedź. Połącz herbatę z naparem imbirowym, do smaku dolej odrobinę soku z pomarańczy lub jabłek oraz odrobinę miodu. 

Smacznego!

Zapraszamy do wypróbowania naszych przepisów. 

Zapraszamy do tworzenia książek kucharskich ze swoimi dziećmi. 

_____________

Projekt dofinansowano ze środków programu "Działaj Lokalnie" Polsko- Amerykańskiej Fundacji Wolności zrealizowanej przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Fundację Sztuki ,Przygody i Przyjemności ARTS!

środa, 18 września 2024

Warsztaty kulinarne Małe Kuchciki Zdrowia - 10 -

 Jesień to czas, kiedy korzenne przyprawy powoli wracają do łask w naszych kuchniach. Dziś warsztaty pachniały zdrowym i aromatycznym cynamonem! 

📌 Babeczki z cynamonem

Składniki: 

  • mąka pszenna 260 g 
  • cukier 135 g 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • 240 g mleka
  • 100 g masła
  • 2 jajka
Wszystkie składniki wymieszać aż do połączenia składników. Następnie ciastem napełnić foremki do babeczek i piec ok. 20 - 25 min. w temperaturze 180 st. C. 


📌 Napój z cynamonem

  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu 
  • 1 łyżeczka miodu 

Zagotować wodę i do wrzątku wrzucić cynamon i pozostawić na 5-10 minut pod przykryciem do przestygnięcia. Następnie dodać miód i zamieszać do jego rozpuszczenia.

Smacznego!

Zapraszamy do wypróbowania naszych przepisów. 

Zapraszamy do tworzenia książek kucharskich ze swoimi dziećmi. 

_____________

Projekt dofinansowano ze środków programu "Działaj Lokalnie" Polsko- Amerykańskiej Fundacji Wolności zrealizowanej przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Fundację Sztuki ,Przygody i Przyjemności ARTS!

czwartek, 12 września 2024

Warsztaty kulinarne Małe Kuchciki Zdrowia - 9 -

 Dziś przenosimy się do włoskiej krainy, gdzie króluje najpopularniejszy na świecie placek zwany pizzą! 

📌 Przepis na pizzę

Składniki na ciasto:  

  • 2,5 szklanki mąki pszennej 
  • szklanka ciepłej wody 
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 15 g drożdży świeżych
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru

Przepis: drożdże mieszamy z cukrem, łyżką mąki i odrobiną wody. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na 10 min. Tak powstały zaczyn mieszamy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy ok 15 min. ciasto. Następnie przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na godzinę. 

z wyrośniętego ciasta uformuj kule a następnie placek na pizzę. Posmaruj go sosem pomidorowym i ułóż ulubione dodatki np. ser mozzarella, salami, oliwki, kukurydzę. Gotowa pizzę piec w temperaturze 250 st. C. 



Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto wybrać z misy i chwilę powyrabiać na podsypanej mąką stolnicy. Podzielić na 12 równych części. Z każdej z nich uformować okrągły placuszek o grubości ok. 1 cm, i zostawić na ok. 25 min. do wyrośnięcia. Na środku ułożyć owoce

Piec przez 20  min.w piekarniku nagrzanym do 180 st. C 


📌 Czerwony koktail

Składniki: 

  •  garść truskawek 
  • garść malin 
  • banan
  • woda 

Wszystkie składniki dokładnie zblendować! 

Smacznego!

Zapraszamy do wypróbowania naszych przepisów. 

Zapraszamy do tworzenia książek kucharskich ze swoimi dziećmi. 

_____________

Projekt dofinansowano ze środków programu "Działaj Lokalnie" Polsko- Amerykańskiej Fundacji Wolności zrealizowanej przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Fundację Sztuki ,Przygody i Przyjemności ARTS!

wtorek, 13 sierpnia 2024

Warsztaty kulinarne Małe Kuchciki Zdrowia - 8 -

Dziś na naszych warsztatach gościliśmy najpopularniejszy owoc z naszych okolic - jabłko. 

Prosto z lokalnego sadu, soczyste, chrupiące. 

📌 Szarlotka 

Składniki: 

  • 1,5 kg jabłek
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 1/4 szkl. cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 

Przepis: 
Zagnieć ciasto kruche - w dużej misce umieść razem mąkę, jedno średnie jajko, cukier, proszek do pieczenia i pokrojone w drobną kostkę masło. Całość szybko zagnieść w jednolitą masę, owinąć folią i wstawić do schłodzenia do lodówki.  Jabłka ścieramy na tarce na dużych oczkach i odsączamy starte jabłka z soku (sok wykorzystamy do kolejnego przepisu). 

Połową schłodzonego kruchego ciasta wykładamy dno blachy do pieczenia. Następnie wykładamy starte i odciśnięte jabłka a na wierzch scieramy na grubych oczkach tarki resztę kruchego ciasta. 

Szarlotkę pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 70 min. w temp. 180 st. C. 


 
📌 Lemoniada z jabłek 

Składniki: 

  • sok z jabłek
  • woda 
  • sok z cytryny
  • gałązka mięty

Przepis: 
Łączymy wszystkie składniki. Polecamy wersję tej lemoniady z wodą gazowaną. 

Smacznego!

Zapraszamy do wypróbowania naszych przepisów. 

Zapraszamy do tworzenia książek kucharskich ze swoimi dziećmi. 

_____________

Projekt dofinansowano ze środków programu "Działaj Lokalnie" Polsko- Amerykańskiej Fundacji Wolności zrealizowanej przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Fundację Sztuki ,Przygody i Przyjemności ARTS!

poniedziałek, 12 sierpnia 2024

Warsztaty kulinarne Małe Kuchciki Zdrowia - 7 -

 Owocowe szaleństwo wciąż trwa. Dziś przedszkolaki uczyli się wypiekać drożdżówki z owocami. 

📌 Przepis na pierogi z owocami

Składniki: 

  • 25 g świeżych drożdży 
  • 125 ml mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • szczypta soli
  •                 owoce

Przepis:

przygotować rozczyn - do miski wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Wlać ciepłe mleko i wymieszać. Zostawić w ciepłym miejscu na ok. 20 min. Następnie do misy przesiać mąkę, dodać szczyptę soli oraz cukier. Wymieszać, zrobić wgłębienie w środku i wlać w nie urośnięty rozczyn. Dodać jajko i całość zagniatać przez ok. 10 minut. Po tym czasie - ciągle wyrabiając - dodać stopione i przestudzone masło. Wyrabiać jeszcze ok. 5 minut.

Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto wybrać z misy i chwilę powyrabiać na podsypanej mąką stolnicy. Podzielić na 12 równych części. Z każdej z nich uformować okrągły placuszek o grubości ok. 1 cm, i zostawić na ok. 25 min. do wyrośnięcia. Na środku ułożyć owoce

Piec przez 20  min.w piekarniku nagrzanym do 180 st. C 


📌 Zielony koktail

Składniki: 

  •  pęczek posiekanej natki pietruszki
  • awokado
  • pół łyżeczki  imbiru mielonego
  • banan
  • 2 szklanki soku z pomarańczy

Wszystkie składniki dokładnie zblendować! 

Smacznego!

Zapraszamy do wypróbowania naszych przepisów. 

Zapraszamy do tworzenia książek kucharskich ze swoimi dziećmi. 

_____________

Projekt dofinansowano ze środków programu "Działaj Lokalnie" Polsko- Amerykańskiej Fundacji Wolności zrealizowanej przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Fundację Sztuki ,Przygody i Przyjemności ARTS!

środa, 7 sierpnia 2024

Warsztaty kulinarne Małe Kuchciki Zdrowia - 6 -

Dziś dzieci uczyły się przyrządzać wakacyjne przysmaki w postaci gofrów z owocami

📌 Przepis na gofry z owocami

Składniki: 

  • 300 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 500 g mleka
  • 20 g cukru
  • 2 jajka
  • 100 g oleju
  • owoce
  • bita śmietana

Przepis:

Mąkę, mleko, cukier, jajka, sól i olej blendujemy na jednolitą masę. Wypiekamy w gofrownicy na złoty kolor i podajemy z ulubionymi owocami i bitą śmietaną. 



📌 Przepis na zieloną herbatę z ogórkiem

Składniki: 

  • zielona herbata
  • zielony ogórek gruntowy 
  • mięta
  • cytryna
  • syrop cukrowy 

Ogórka pokrój w plasterki wstaw do zamrażalki. Zieloną herbatę przygotuj zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Napar przykryj i odstaw aby wystygł. Następnie do szklanki wlej 50 ml syropu cukrowego, dodaj zamrożone 3 plasterki ogórka, plaster cytryny oraz gałązkę mięty. Całość zalej zimną zielona herbatą. 

Smacznego!

Zapraszamy do wypróbowania naszych przepisów. 

_____________

Projekt dofinansowano ze środków programu "Działaj Lokalnie" Polsko- Amerykańskiej Fundacji Wolności zrealizowanej przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Fundację Sztuki ,Przygody i Przyjemności ARTS!

wtorek, 6 sierpnia 2024

Warsztaty kulinarne Małe Kuchciki Zdrowia - 5 -

Sierpniowe warsztaty rozpoczynamy od samych pyszności.  

📌 Przepis na koktail z owocami

Składniki: 

  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3/4 kostki masła
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki sody.

Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy na jednolitą masę. Całość rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka. Pieczemy 20 min. w temp. 180 stopni. 



A ciasteczka najlepiej smakują w towarzystwie owocowego koktailu. 

📌 Przepis na koktail z owocami

Składniki: 

  • mleko
  • kefir
  • cukier lub ksylitol 
  • owoce (np. banan, truskawki)

Przepis:

Wszystkie składniki blendujemy! smacznego!  


Warsztaty odbyły się w ramach projektu "Małe Kuchciki Zdrowia" i dofinansowano je ze środków programu "Działaj Lokalnie" Polsko- Amerykańskiej Fundacji Wolności zrealizowanej przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Fundację Sztuki ,Przygody i Przyjemności ARTS

wtorek, 30 lipca 2024

Warsztaty kulinarne Małe Kuchciki Zdrowia - 4 -

Dziś ostatni lipcowy warsztat. Wraz z panią Agnieszką lepiliśmy pierogi z owocami. Sezon na śliwki w pełni, więc nie mogło ich u nas zabraknąć.  

📌 Przepis na pierogi z owocami

Składniki: 

  • 500 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 4 łyżki oleju
  • szklanka gorącej wody
  • owoce (np. śliwki)

Przepis:

Do przesianej mąki dodać sól, a następnie olej i wodę. Połączyć wszystkie składniki, zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto rozwałkować, wyciąć kółka, umieścić w nich owoc i zalepić.

Pierogi ugotować we wrzącej wodzie i podawać polane roztopionym masłem. 


A z pierogami wybornie smakuje kompot ze śliwek. Zdrowy, smaczny, pyszny! 

📌 Kompot ze śliwek

Składniki: 

  • śliwki
  • woda
  • kilka goździków (opcjonalnie) 
  • ksylitol

Przepis:

Śliwki zalewamy wodą, dodajemy kilka goździków i całość gotujemy około 30 min. Na samym końcu dodajemy do smaku ksylitolu i przelewamy przez sitko. 



Smacznego!

Zapraszamy do wypróbowania naszych przepisów. 

Zapraszamy do tworzenia książek kucharskich ze swoimi dziećmi. 

_____________

Projekt dofinansowano ze środków programu "Działaj Lokalnie" Polsko- Amerykańskiej Fundacji Wolności zrealizowanej przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Fundację Sztuki ,Przygody i Przyjemności ARTS!

wtorek, 23 lipca 2024

Warsztaty kulinarne Małe Kuchciki Zdrowia - 3 -

Kolejne warsztaty kulinarne Małych Kuchcików inspirowane było palącym, wakacyjnym słońcem. A jak słońce to i potrzeba ochłody. A bez czego nie wyobrażamy sobie ochłody w wakacje? 

📌 Przepis na owocowe lody

Składniki: 

  • mrożone owoce
  • serek mascarpone
  • śmietanka 30%
  • ksylitol 
  • wafelki 


Przepis:

Śmietankę upić, dodać serek mascarpone, ksylitol do smaku oraz mrożone owoce. Całość zblendować i podawać w wafelkach do lodów. 





📌 Przepis na mrożoną herbatę

Składniki: 

  • herbata
  • cytryna
  • pomarańcza
  • mięta
  • ksylitol 
  • woda plus lód

Przepis:

Torebkę herbaty zalewamy niewielką ilością wody i zaparzamy przez 5 min. Następnie szklankę uzupełniamy zimną wodą (ew. wodą z lodem) i dodajemy plasterki cytryny, pomarańczy i listki mięty. 



Smacznego!

Zapraszamy do wypróbowania naszych przepisów. 


Zapraszamy do tworzenia książek kucharskich ze swoimi dziećmi. 

_____________

Projekt dofinansowano ze środków programu "Działaj Lokalnie" Polsko- Amerykańskiej Fundacji Wolności zrealizowanej przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Fundację Sztuki ,Przygody i Przyjemności ARTS!