Za nami ostatnie już wrześniowe warsztaty kulinarne, na których dzieci wyciskały pełne witamin soki. Z pełnym zaangażowaniem i jeszcze większym apetytem.
Dzięki dofinanswaniu ze środków programu "Działaj Lokalnie" Polsko- Amerykańskiej Fundacji Wolności zrealizowanej przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Fundację Sztuki ,Przygody i Przyjemności ARTS mieliśmy możliwość przeprowadzić Warsztaty kulinarne Małe Kuchciki Zdrowia dla przedszkolaków.
W ramach programu zrealizowaliśmy 12 warsztatów, które poprowadzili przeróżni goście - zawodowi kucharze, panie z koła gospodyń, rodzice i dziadkowie. Gotowaliśmy, piekliśmy, kroiliśmy, mieszaliśmy, wyciskaliśmy, czerpaliśmy z garściami co smaczne i zdrowe. Oprócz gotowania dzieci mogły tworzyć swoje własne książki kucharskie. Projekt dobiegł końca ale wierzymy, że to dopiero początek kulinarnej przygody w naszej placówce.
To świetnie, że warsztaty kulinarne „Małe Kuchciki Zdrowia” angażują dzieci i uczą ich zdrowych nawyków już od najmłodszych lat. Takie inicjatywy są bardzo ważne dla rozwoju maluchów, szczególnie w placówkach edukacyjnych, które stawiają na wszechstronne kształcenie. Ciekawym uzupełnieniem takiej działalności mogą być placówki, które oferują szeroki zakres zajęć i wspierają kreatywność dzieci, jak np. przedszkole Ursynów, gdzie kładzie się nacisk na rozwój zarówno intelektualny, jak i praktyczny najmłodszych. Wprowadzanie dzieci w świat zdrowego odżywiania poprzez zabawę i praktyczne działania to naprawdę wartościowy kierunek.
OdpowiedzUsuń