Dziś na naszych warsztatach gościliśmy najpopularniejszy owoc z naszych okolic - jabłko.
Prosto z lokalnego sadu, soczyste, chrupiące.
📌 Szarlotka
Składniki:
- 1,5 kg jabłek
- 2 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła
- 1 jajko
- 1/4 szkl. cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Przepis:
Zagnieć ciasto kruche - w dużej misce umieść razem mąkę, jedno średnie jajko, cukier, proszek do pieczenia i pokrojone w drobną kostkę masło. Całość szybko zagnieść w jednolitą masę, owinąć folią i wstawić do schłodzenia do lodówki. Jabłka ścieramy na tarce na dużych oczkach i odsączamy starte jabłka z soku (sok wykorzystamy do kolejnego przepisu).
Połową schłodzonego kruchego ciasta wykładamy dno blachy do pieczenia. Następnie wykładamy starte i odciśnięte jabłka a na wierzch scieramy na grubych oczkach tarki resztę kruchego ciasta.
Szarlotkę pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 70 min. w temp. 180 st. C.
📌 Lemoniada z jabłek
Składniki:
- sok z jabłek
- woda
- sok z cytryny
- gałązka mięty
Przepis:
Łączymy wszystkie składniki. Polecamy wersję tej lemoniady z wodą gazowaną.
Smacznego!
Zapraszamy do wypróbowania naszych przepisów.
Zapraszamy do tworzenia książek kucharskich ze swoimi dziećmi.
_____________
Projekt dofinansowano ze środków programu "Działaj Lokalnie" Polsko- Amerykańskiej Fundacji Wolności zrealizowanej przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Fundację Sztuki ,Przygody i Przyjemności ARTS!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz