wtorek, 13 sierpnia 2024

Warsztaty kulinarne Małe Kuchciki Zdrowia - 8 -

Dziś na naszych warsztatach gościliśmy najpopularniejszy owoc z naszych okolic - jabłko. 

Prosto z lokalnego sadu, soczyste, chrupiące. 

📌 Szarlotka 

Składniki: 

  • 1,5 kg jabłek
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 1/4 szkl. cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 

Przepis: 
Zagnieć ciasto kruche - w dużej misce umieść razem mąkę, jedno średnie jajko, cukier, proszek do pieczenia i pokrojone w drobną kostkę masło. Całość szybko zagnieść w jednolitą masę, owinąć folią i wstawić do schłodzenia do lodówki.  Jabłka ścieramy na tarce na dużych oczkach i odsączamy starte jabłka z soku (sok wykorzystamy do kolejnego przepisu). 

Połową schłodzonego kruchego ciasta wykładamy dno blachy do pieczenia. Następnie wykładamy starte i odciśnięte jabłka a na wierzch scieramy na grubych oczkach tarki resztę kruchego ciasta. 

Szarlotkę pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 70 min. w temp. 180 st. C. 


 
📌 Lemoniada z jabłek 

Składniki: 

  • sok z jabłek
  • woda 
  • sok z cytryny
  • gałązka mięty

Przepis: 
Łączymy wszystkie składniki. Polecamy wersję tej lemoniady z wodą gazowaną. 

Smacznego!

Zapraszamy do wypróbowania naszych przepisów. 

Zapraszamy do tworzenia książek kucharskich ze swoimi dziećmi. 

_____________

Projekt dofinansowano ze środków programu "Działaj Lokalnie" Polsko- Amerykańskiej Fundacji Wolności zrealizowanej przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Fundację Sztuki ,Przygody i Przyjemności ARTS!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz