czwartek, 26 września 2024

Warsztaty kulinarne Małe Kuchciki Zdrowia - 11 -

Nasze warsztaty Małych Kuchcików Zdrowia dobiegają do końca. Dziś pod czujnym okiem zawodowego kucharza poznaliśmy przepis na pyszną zupę krem z cukinii. . 

📌 Zupa krem z cukinii 

Składniki: 

  • cebula
  • 2 cukinie
  • łyżka masła
  • bulion warzywny lub woda 1,5 l
  • serek topiony 80 g
  • grzanki lub groszek ptysiowy 
  • kiełki
  • sól, pieprz 

Przepis: 

W garnku roztopić masło dodać pokrojoną w kostkę cebulkę  warzywa i podsmażać około 5 minut na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać pokrojoną cukinię, chwilę podsmażyć. Warzywa zalać bulionem lub wodą i chwile pogotować. pod koniec gotowania dodać serek topiony. Zblendować na krem i doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami, ulubionymi kiełkami. 




📌 Herbata z imbirem 

Składniki: 

  • herbata
  • imbir
  • miód
  • sok z pomarańczy lub jabłek. 
  • 2 szklanki wody 

Przepis: 

W garnku zagotuj kawałek imbiru z wodą i gotuj ok. 10 min. W szklance zaparz herbatę. Napar z imbirem przecedź. Połącz herbatę z naparem imbirowym, do smaku dolej odrobinę soku z pomarańczy lub jabłek oraz odrobinę miodu. 

Smacznego!

Zapraszamy do wypróbowania naszych przepisów. 

Zapraszamy do tworzenia książek kucharskich ze swoimi dziećmi. 

_____________

Projekt dofinansowano ze środków programu "Działaj Lokalnie" Polsko- Amerykańskiej Fundacji Wolności zrealizowanej przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Fundację Sztuki ,Przygody i Przyjemności ARTS!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz