Nasze warsztaty Małych Kuchcików Zdrowia dobiegają do końca. Dziś pod czujnym okiem zawodowego kucharza poznaliśmy przepis na pyszną zupę krem z cukinii. .
Składniki:
- cebula
- 2 cukinie
- łyżka masła
- bulion warzywny lub woda 1,5 l
- serek topiony 80 g
- grzanki lub groszek ptysiowy
- kiełki
- sól, pieprz
W garnku roztopić masło dodać pokrojoną w kostkę cebulkę warzywa i podsmażać około 5 minut na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać pokrojoną cukinię, chwilę podsmażyć. Warzywa zalać bulionem lub wodą i chwile pogotować. pod koniec gotowania dodać serek topiony. Zblendować na krem i doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami, ulubionymi kiełkami.
Składniki:
- herbata
- imbir
- miód
- sok z pomarańczy lub jabłek.
- 2 szklanki wody
W garnku zagotuj kawałek imbiru z wodą i gotuj ok. 10 min. W szklance zaparz herbatę. Napar z imbirem przecedź. Połącz herbatę z naparem imbirowym, do smaku dolej odrobinę soku z pomarańczy lub jabłek oraz odrobinę miodu.
Smacznego!
Zapraszamy do wypróbowania naszych przepisów.
Zapraszamy do tworzenia książek kucharskich ze swoimi dziećmi.
_____________
Projekt dofinansowano ze środków programu "Działaj Lokalnie" Polsko- Amerykańskiej Fundacji Wolności zrealizowanej przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Fundację Sztuki ,Przygody i Przyjemności ARTS!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz