wtorek, 16 lipca 2024

Warsztaty kulinarne Małe Kuchciki Zdrowia - 2 -

Kontynuujemy warsztaty kulinarne z Paniami z Koła Gospodyń w Raciechowicach. Dziś inspiracją do gotowania były sezonowe owoce, a dzieci czekała nie lada wyzwanie kulinarne.

📌 Przepis na jagodzianki

Składniki: 

ROZCZYN: 

  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 20 dkg świeżych drożdży
  • łyżka mąki 

Ciasto: 

  • 520 g mąki pszennej
  • 150 ml letniej wody
  • 1 jajko
  • 80 g miękkiego masła
  • 3 łyżki cukru pudru
+ jagody obtoczone mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem. 


Przepis:

Składnik na rozczyn rozetrzeć i dokładnie wymieszać i odstawić na 10 min.  Do miski wsypujemy mąkę, następnie dodajemy letnią wodę, jajko, roztopione masło oraz cukier puder. Dodajemy wyrośnięty rozczyn drożdżowy i wyrabiamy około 5 minut. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Każdą z nich ekko kulamy, a następnie rozwałkowujemy w kształcie koła. Na środku umieszczamy jagody i zalepiamy. 

Odstawiamy na 10-15 minut do lekkiego wyrośnięcia.

Pieczemy 20-25 min. w temp. 180 stopni. 


📌 Przepis na lemoniadę cytrynową

Składniki: 

  • cytryny
  • pomarańcze
  • mięta
  • woda
  • miód

Przepis:

Wyciskamy sok z cytryny i pomarańczy i łączymy z miodem. Następnie dorzucamy listki mięty i całość mieszamy z wodą. 





Smacznego!

Zapraszamy do wypróbowania naszych przepisów. 


Zapraszamy do tworzenia książek kucharskich ze swoimi dziećmi. 

_____________

Projekt dofinansowano ze środków programu "Działaj Lokalnie" Polsko- Amerykańskiej Fundacji Wolności zrealizowanej przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Fundację Sztuki ,Przygody i Przyjemności ARTS!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz