📌 Przepis na jagodzianki
Składniki:
ROZCZYN:
- pół szklanki ciepłego mleka
- 2 łyżki cukru
- 20 dkg świeżych drożdży
- łyżka mąki
Ciasto:
- 520 g mąki pszennej
- 150 ml letniej wody
- 1 jajko
- 80 g miękkiego masła
- 3 łyżki cukru pudru
Przepis:
Składnik na rozczyn rozetrzeć i dokładnie wymieszać i odstawić na 10 min. Do miski wsypujemy mąkę, następnie dodajemy letnią wodę, jajko, roztopione masło oraz cukier puder. Dodajemy wyrośnięty rozczyn drożdżowy i wyrabiamy około 5 minut. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Każdą z nich ekko kulamy, a następnie rozwałkowujemy w kształcie koła. Na środku umieszczamy jagody i zalepiamy.
Odstawiamy na 10-15 minut do lekkiego wyrośnięcia.
Pieczemy 20-25 min. w temp. 180 stopni.
📌 Przepis na lemoniadę cytrynową
Składniki:
- cytryny
- pomarańcze
- mięta
- woda
- miód
Przepis:
Wyciskamy sok z cytryny i pomarańczy i łączymy z miodem. Następnie dorzucamy listki mięty i całość mieszamy z wodą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz