wtorek, 9 lipca 2024

Warsztaty kulinarne Małe Kuchciki Zdrowia - 1-

"Małe Kuchciki Zdrowia" to cykl warsztatów dla przedszkolaków, który realizowany przez najbliższe trzy miesiące W ramach spotkań mali adepci sztuki kulinarnej nauczą się przyrządzać proste, zdrowe dania, oparte na sezonowych produktach. Przy okazji stworzą również autorskie książki kucharskie. 

Dziś odbyło się pierwsze spotkanie, które poprowadziła pani Kinga z Koła Gospodyń w Raciechowicach. Razem z dziećmi przygotowała zupę kukurydzianą z popcornem oraz orzeźwiającą lemoniadę arbuzową z miętą. 

📌 Przepis na zupę kukurydzianą z popcornem

Składniki: 

  • 3 puszki kukurydzy
  • Puszka mleka kokosowego
  • Szklanka wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • Sól, pieprz, słodka papryka
  • Ziarna kukurydzy

Przepis: 

Do garnka wlej puszki kukurydzy, mleka kokosowego, wodę, przeciśnięty czosnek, masło klarowane i dopraw do smaku. Całość zagotuj i gotuj ok. 10 min., następnie zblenduj i przetrzyj przez sitko.

Zupę podawaj z uprażonymi ziarnami (popcornem).

📌 Przepis na arbuzową lemoniadę

Składniki: 

  • pół arbuza
  • 2 cytryny
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 2 gałązki świeżej mięty
  • litr wody gazowanej
Przepis: 
Blindujemy wszystkie składniki lemoniady i przecedzamy przez sitko, żeby pozbyć się grudek. 


Smacznego!

Zapraszamy do wypróbowania naszych przepisów. 


Zapraszamy do tworzenia książek kucharskich ze swoimi dziećmi. 

_____________

Projekt dofinansowano ze środków programu "Działaj Lokalnie" Polsko- Amerykańskiej Fundacji Wolności zrealizowanej przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Fundację Sztuki ,Przygody i Przyjemności ARTS!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz