"Małe Kuchciki Zdrowia" to cykl warsztatów dla przedszkolaków, który realizowany przez najbliższe trzy miesiące W ramach spotkań mali adepci sztuki kulinarnej nauczą się przyrządzać proste, zdrowe dania, oparte na sezonowych produktach. Przy okazji stworzą również autorskie książki kucharskie.
Dziś odbyło się pierwsze spotkanie, które poprowadziła pani Kinga z Koła Gospodyń w Raciechowicach. Razem z dziećmi przygotowała zupę kukurydzianą z popcornem oraz orzeźwiającą lemoniadę arbuzową z miętą.
📌 Przepis na zupę kukurydzianą z popcornem
Składniki:
- 3 puszki kukurydzy
- Puszka mleka kokosowego
- Szklanka wody
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego
- Sól, pieprz, słodka papryka
- Ziarna kukurydzy
Przepis:
Do garnka wlej puszki kukurydzy, mleka kokosowego, wodę, przeciśnięty czosnek, masło klarowane i dopraw do smaku. Całość zagotuj i gotuj ok. 10 min., następnie zblenduj i przetrzyj przez sitko.
Zupę podawaj z uprażonymi ziarnami (popcornem).
📌 Przepis na arbuzową lemoniadę
Składniki:
- pół arbuza
- 2 cytryny
- 4 łyżki ksylitolu
- 2 gałązki świeżej mięty
- litr wody gazowanej
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz